Artiklar

Följ oss på Facebook

Astrosmycken

Silverarmband med bergkristall

Vackert och helt underbart silverarmband med 8 äkta bergkristaller varvade med halvmåneformade länkar som avslutas med en snygg silver låskedja i form av små hjärtan med ett lite större silverhjärta i änden. Läs mer

Silverhänge med granat

Vackert och ovanligt silverhänge med en äkta granat. Granat är en av de mest användbara helande stenarna för att leva livet. Den röda färgen är en symbol för den fysiska kärleken, den är därför en kraftfull kärlekssten. Den uppmuntra även vid svaghet och ger hopp vid förtvivlan eller depressioner. Läs mer

Silverhänge med diopsid

Vackert och ovanligt älv, fjärils- inspirerat silverhänge med en äkta diopsid. Diopsid är lugnande, meditativt och känslomässigt stabiliserande. Den anses främja kärlek, framgång och rikedom. Läs mer

Se fler spännande astrosmycken

Astroguide boktips

Tidningen Populär Astronomi

Populär Astronomi är Sveriges ledande populärvetenskapliga tidskrift om astronomi och rymdfart. Här kan man läsa om det mesta som tilldrar sig utanför jordatmosfären! När du tecknar en prenumeration på tidningen blir du dessutom medlem i Svenska astronomiska sällskapet. Läs mer

Tidningen Astronomy Magazine

Astronomy Magazine utforskar planeter, stjärnor och galaxer, och sonder andra aspekter av utrymme. Omfattar månatliga stjärnkartor med tips om stjärnabilder. Utkommer varje månad. Tidningen är på engelska. Läs mer

Lejonet av Bernard Fitzwalter

Du vet hur det är att vara Lejon därför att du är ett. Men hur kommer det sig att du är som du är? Hur fungerar du i samspelet vad det gäller relationer mellan Zodiakens olika tecken? Vilka färger, kläder, möbler passar dig bäst? Läs mer

Fullmånens namn och betydelse

I många kulturer har man gett namn och betydelse åt fullmånen under hela året. Bland annat använde många indianstammar månens faser och cykler för att hålla reda på årstiderna. Även wiccaner lägger stor vikt vid årets fullmånar under året och de är sammankopplade med speciella riter och innebörder.

Namnen nedan är en sammanställning över varje månads fullmåne med inspiration från indianska och wiccanska betydelser. När två fullmånar inträffar under samma månad kallas den andra fullmånen för Blåmåne.

Januari, Vargmånen

Även känd som: Tysta månen, kalla månen, gamla månen, snömånen

Indiansk betydelse: I januari låg snön ofta djup och hungriga vargflockar hördes yla utanför indiska byar. Därav namnet vargmåne. Vissa stammar kallade januari månad för snömånen istället för februari och då var februari oftast kallad hungermånen istället.

Wiccan betydelse/effekt: trög energi finns under ytan, början och utforma. Skydd, backning trollformler. Spara energi genom att arbeta med personliga problem som bara rör dig. Få dina olika organ för att fungera smidigt tillsammans.

Februari, Snömånen

Även känd som: Hunger månen, is månen, vild månen

Indiansk betydelse: Snödrivorna var oftast ännu högre i februari vilket gett denna månen det vanligaste namnet snömånen. Bland stammar som använde detta namn för januari månen kallades februari månen ofta för Hunger månen på grund av de svåra jakt villkoren.

Wiccan betydelse/effekt: energi arbetar mot ytan; rening, tillväxt, läkning. Älska sig själv. Acceptera ansvar för tidigare misstag, förlåta sig själv, och göra framtidsplaner.

Mars, kråkmånen

Även känd som: maskmånen, Sädmånen, stormmånen

Indiansk betydelse: Snö börjar långsamt smälta, kälen släpper och kraxande kråkor börjar åter höras. Andra vårtecken såsom att daggmaskarna visade sina huvuden igen och deras avföring kunde hittas gav upphov till andra varianter. Kristna bosättare kallade också denna månad för fastetidens måne och ansåg att det var den sista vinter fullmånen.

Wiccan betydelse/effekt: energi bryter sig in/ öppnar upp, växande, blomstrar, utforska. Ny början, balans av ljus och mörker. Slutet på illusioner. Att se sanningen i sitt liv hur ont det än gör.

April, Skärmånen

Även känd som: äggmånen, harmånen, fiskmånen eller gräsmånen

Indiansk betydelse: Blommor börjar dyka upp, bland annat den skära flox blomman som bredde ut sig i stora hav. Andra namn visar också tecken på full vår, såsom gräs månen, ägg månen och fisk månen (vanligt bland kustnära stammar).

Wiccan betydelse/effekt: energin är skapande och producerande, hitta tillbaka till balansen, Förändring, självförtroende, självtillit, dra nytta av möjligheter. Arbetet med humör och känslomässiga problem och själviskhet.

Maj, Blomstermånen

Även känd som: älvmånen, Planterings månen, glädje månen

Indiansk betydelse: Blommorna kommer nu i full blom och majs och andra grödor är redo att planteras.

Wiccan betydelse/effekt: fullt av skapande energi, förökning. Intuition, kontakt med älvor och andra övernaturliga varelser. Stärker bandet till övernaturliga beskyddare och varelser omkring dig.

Juni, jordgubbs månen

Även känd som: hästmånen, rosmånen, honungs månen, solmånen

Indiansk betydelse: Jordgubbs plocknings säsongen når sin topp under denna månad. Detta är ett av få namn som var universella för de flesta indianstammar.

Wiccan betydelse/effekt: full, men vilsam energi, skydda, stärka och förhindra. En tid av ljus, jord tidvattnet vänder. Beslutsfattande, ta ansvar för nuvarande händelser. Arbetet med personliga inkonsekvenser. Stärk och belöna dig själv för dina positiva egenskaper.

Juli, Bockmånen

Även känd som: Åskmånen, Hömånen, Vårtmånen, Fordringsmånen, Blodsmånen (på grund av myggen), Välsignelsemåne, örtmånen.

Indiansk betydelse: Juli är normalt månaden när rådjursbockarnas horn tappar sin beläggning av sammetslen päls. Den kallas ofta också för åskmånen på grund av att åskoväder är mest frekvent under denna månad

Wiccan betydelse/effekt: avslappnad energi, förberedande framgång. drömarbete, spådom, och meditation om mål och planer, speciellt andliga sådana.

Augusti, kornmånen

Även känd som: Majsmåne, Tvistemåne, störmånen, rödmånen.

Indiansk betydelse: Nu är det dags att skörda de första grödorna såsom korn och majs. Andra namn var stör månen - Stören, är en stor fisk som är lättast att fånga under denna månad. Det rödaktiga utseende månen i augusti ofta har gjorde också att några stammar kallade den för den röda månen.

Wiccan betydelse/effekt: energi till skörd, insamling, uppskattning. Vitalitet, hälsa. Vänskap.

September, Skördemånen

Även känd som: Vinmånen, Sjungande månen, trädmånen, heliga månen

Indiansk betydelse: I augusti börjar skörden men nu i september når den sin fulla peak och en mängd olika grödor är nu redo att skördas.

Wiccan betydelse/effekt: vila efter arbete, balans mellan ljus och mörker. Organisera. Rengör och räta upp fysiska, mentala, emotionella och andliga blockeringar.

Oktober, blodmånen

Även känd som: jaktmånen, fallande löv månen, skarpa månen

Indiansk betydelse: Bladen faller nu från träden, hjortar göds, och det är dags att börja lagra upp kött för den långa vintern. Eftersom fälten traditionellt skördades i slutet av september eller början av oktober, kunde jägarna lätt se räv och andra djur som kom fram på de öppna fälten. Förmodligen på grund av hotet om att vintern var nära ansågs blodmånen vara extra viktig och den firades ofta som en speciell högtid.

Wiccan betydelse/effekt: att släppa taget, inre rengöring. Karma och reinkarnation. Rättvisa och balans. Inre harmoni.

November, Bävermånen

Även känd som: frostmånen, Mörk Månen, Sorgmånen, Galen Månen, Dimmmånen, Stormarnas Måne, Månen När Hjortar Fäller Hornen

Indiansk betydelse: Vid denna tid på året är bävern upptagen med att förbereda sig för vintern, och det är dags att sätta bäverfällor och säkra ett lager av varma pälsar innan vattnen fryser till. Vissa stammar kallas istället denna månad för frost månen.

Wiccan betydelse/effekt: förberedelse. Transformation. Stärka kommunikation med den gud eller gudinna som verkar närmast dig.

December, Köldmånen

Även känd som: Ek månen, Stora Vintermånen, Månen av Långa Nätter, Långa Nätters Måne, Smällande Trädens Måne.

Indiansk betydelse: Under denna månad har vinterkylan ett starkt grepp och nätterna är som längst och mörkast. Termen Månen av Långa Nätter är ett dubbelt lämpligt namn eftersom midvinternatten verkligen är lång, och eftersom månen är ovanför horisonten under en lång tid.

Wiccan betydelse/effekt: att uthärda, att dö och återfödas, mörker, Personlig alkemi. Andliga vägar. Nå ut till vänner och familj, samt till de ensamma och behövande.Artikel skriven av Aurora

Astronotiser

Superfullmåne den 19 februari 2019

2019-02-18

Tisdagen den 19 februari väntar årets andra av tre superfullmånar. En superfullmåne är upp till 14 procent större än normalt och dessutom ca 15-30% mer lysande. Denna superfullmåne är precis som den förra superfullmånen i Jungfruns produktiva tecken. Svensk tid ses den som allra bäst 16:45.

Superfullmåne den 21 januari 2019

2019-01-21

Den 21 januari väntar en superfullmåne och dessutom blodmåne i Jungfruns produktiva tecken. Att den är en blodmånen kommer förutom att den är extra stor även innebära att den är blodröd. Svensk tid kan den bäst ses mellan kl 03.36 fram till klockan 08.48 på morgonen den 21 januari.

Missa inte seklets längsta blodmåne den 27 juli 2018

2018-07-25

På fredag den 27/7 väntar en spektakulär månförmörkelse och blodmåne dvs. månen kommer få ett nästan blodrött sken då bara rött och orange ljus kan passera genom den. Blodmånen är syns bäst runt 21:30 här i Sverige och fenomenet varar i 1 timme och 43 minuter. Detta är den längsta blodmånen på över ett sekel!

Total solförmörkelse den 21 augusti 2017

2017-08-21

Den 21 augusti sker en totala solförmörkelse som syns allra bäst i USA där den redan är döpt till the Great American Eclipse. I Sverige kommer vi inte se den lika bra. Men bästa lär vara Lunneviken utanför Strömstad, eller Bastuknappen i nordligaste Värmland. Solförmörkelsen kommer vara total mellan 18:16 och 19:49 svensk tid.

Superfullmåne den 14 november 2016

2016-11-14

Den 16 november väntar en extremt stor superfullmåne i Oxens tecken. Månen har inte legat så här nära jorden sedan 1948 och det kommer dröja ända till år 2034 innan den blir lika stor som nu.

Fler notiser

Relaterade nycklord

årshoroskop   hundens år   horoskop   bokrecensioner   stjärntecken   astrologiböcker   månadssten   kinesiskt horoskop   månadssmycken   chinese year 2018   astrobok   zodiaken   astrosmycken   Year of the brown Earth Dog   bruna jord hunden  

Så passar stjärntecken ihop!

Vill du veta hur just du passar ihop med andra stjärntecken? Kommer du och din date överens och finns det någon framtid för er som par och hur skulle en date bli just nu?
Självklart är det helt gratis!